lauantai 8. heinäkuuta 2023

Lapsuudesta tutut leipäset

 


Kovin usein ei tule leivottua, mutta välillä tulee sellaisia innostuksia, että nytpä haluankin tehdä tuota mitä joskus aiemminkin olen tehnyt tai sitten näen jossain ohjeen jota haluan kokeilla. Nyt halusinkin tehdä jotain mitä äitini teki paljon kun olin lapsi.


Äitini leipoi usein hiivaleipää ja muistan kuinka hauskin kohta oli se että paineltiin haarukalla reikiä leipiin ja pyysinkin monesti saada, myös tehdä sen osion. Olin jo jokin aika sitten miettinyt hiivaleivän tekemistä, mutta se sitten jäi kunnes tällä viikolla päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Tarkastin ohjeen netistä ennen aloitusta.



Hiivaleipä

5 dlvettä tai maitoa
50 ghiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
2 tlsuolaa
1 rklsokeria
25 gvoita tai margariinia
12 dl hiivaleipäjauhoja

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja sokeri. Sekoita jauhot vähitellen joukkoon. Lisää pehmeä rasva alustuksen loppuvaiheessa.
  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan tai muovin alla 30–40 minuuttia.
  3. Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo pyöreiksi tai pitkiksi leiviksi. Jauhota leivät ja kohota ne kunnolla uunipellillä liinan tai muovin alla. Pistele leivät tai leikkaa niiden pintaan viillot.
  4. Kostuta leipien pinnat vedellä juuri ennen paistamista.
  5. Paista 200 °C:ssa noin 25 minuuttia.
Taikinasta saa kolme leipää, voihan toki jakaa kahteenkin osaan niin saa hieman isommat leivät halutessaan.

Päätin alkaa jatkossakin hieman useammin leipomaan hiivaleipää. 




Lusikkaleivät on toinen tuttu leivonnainen lapsuudesta, tässä kivointa ja hauskinta oli lapsena se, että ne tehdään juuri nimensä mukaisesti lusikalla.
 Lusikkaleivät taas ovat makeita leivonnaisia vaikka omaakin leipänimen. Tosin puhutaanhan monesti kekseistäkin nimellä pikkuleipä.
Lusikkaleipiä olen jo muutamia kertoja aiemminkin tehnyt. Näissä voin valmistelemisella on erilainen tyyli. Sulatetaan ja keitetään hiljalleen niin että väri muuttuu punertavaksi ja huomaa myös kuinka samalla muuttaa tuoksuaan.







Lusikkaleivät


  • 200 g
    voita
  • 1½ dlsokeria
  • 2 tlvaniljasokeria
  • 4½ dlvehnäjauhoja
  • 1 tlruokasoodaa
Lusikkaleipien väliin

  • 1 dlomenamarmeladia tai vadelmamarmeladia

Pinnalle

  • hienoa sokeria




Mittaa voi teräskattilaan. Anna voin sulaa ja kiehahtaa. Sekoita. Keitä voisulaa hyvin alhaisella lämmöllä 10 - 15 min. Sekoita välillä. Voisula ei saa palaa, tarkkaile sen väriä.


Kun voisula alkaa punertua / saada hiukan väriä, nosta kattila levyltä
Mittaa sokerit voisulan päälle. Sekoita. Anna jäähtyä haaleaksi. Yhdistä jauhot ja sooda. Lisää siivilän läpi voi-sokeriseokseen, sekoita.


Ota taikinaa teelusikkaan, painele se tasaiseksi, irrota ja aseta leivinpaperille pellille 1 cm:n välein kupera puoli ylöspäin. Paras lusikkamalli on pesältään syvä.
Paista uunin keski- / yläosassa 175 asteessa vaaleanruskeiksi, 10 - 12 min.


Levitä jäähtyneiden pikkuleipien tasaiselle pinnalle marmeladia. Paina vastakkain toisen puolikkaan kanssa.
Kierittele lusikkaleivät hienossa sokerissa  tai ripottele hiukan vain päälle sokeria. 

Itse en joka kerta ole edes päälle sokeria laittanut sillä on jo aika makeita itsessään sekä välissä olevan hillon kanssa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Askarrellen hyödyntämistä

Monesti askarrellessa jää ylimääräistä paperia, kartonkia ja yms. Joidenkin mielestä se on roskaa ja ne heitetään pois. Jotkut saattaa jättä...